"

Tokokoulutukset

TamSK on myös tokoseura!

TamSK:issa voit treenata tokoa olipa tavoitteesi sitten kilpailla huipputasolla tai viettää aikaasi koiran kanssa mukavan harrastuksen parissa ilman koetavoitteita. TamSK:issa voit harrastaa yhtä hyvin sekarotuisen tai rotukoirankin kanssa.

Pyrimme tarjoamaan laadukasta tokokoulutusta kaikille harrastajille. Koulutuksia on viikottain treenaavista ympärivuotisista ryhmistä viiden kerran kursseihin. Kurssien lisäksi järjestämme mm. kouluttajavierailuja ja kisatreenejä. Kurssit ja kisatreenit löydät tältä sivulta. Kouluttajavierailuista löydät tietoja Tokon erikoiskoulutukset -sivulta.

Koulutustiimi:

Milli Lehtinen lehtinenmilli(a)gmail.com (tiimin kokoonkutsuja)
Darja Helle darja.helle(a)gmail.com (koulutusvastaava)
Marja Isohaka marja.isohaka(a)gmail.com (viralliset koulutusohjaaja-, liikkeenohjaaja- ym. kurssit, erikoiskoulutukset)
Riitta Kivimäki (erikoiskoulutukset)
Minna Lähdekorpi minna.lahdekorpi(a)tpnet.fi  (koulutus- ja koetreenivastaava)
Jenni Mansikkala jennivafra(a)gmail.com (netti- ja tilastovastaava)

Ilmoittautuminen kursseille:

Ryhmät täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ilmoitathan jäsennumerosi ilmoittautuessasi!
Jos et vielä ole jäsen, liity mahdollisimman nopeasti, sillä koulutukset on tarkoitettu vain jäsenille.

Kun olet saanut sähköpostilla vahvistuksen ryhmään pääsystä, niin maksa kurssimaksu ja ota kuitti ensimmäisellä kerralla mukaan!

Maksut

Harrastusmaksut
Maksut maksetaan tilille FI73 1783 3000 0081 31.
Tokokoulutusten viitenumero on 9030.

 

Tulevat koulutukset:

Tokon alkeiskurssi 4krt.

Alkaen maanantaina 6.8.2018, klo 17.30-18.30

Tamskin hallin metsän puoleisella ulkokentällä.

Mukaan mahtuu 5 koirakkoa.

Kouluttaja: Hanna-Mari Ikonen

Hinta: 36€. Ohjaajan on oltava Tamskin jäsen.

Ilmoittautumiset 1.8 alkaen: minna.lahdekorpi@tpnet.fi

Tokosta kiinnostuneille ohjaajille pentuineen.

Alkaen maanantaina 6.8.2018, klo 17-17.30.

Ikäraja 16 viikkoa, rokotusten tulee olla kunnossa.

Tamskin hallin metsän puoleisella ulkokentällä.

Mukaan mahtuu 5 koirakkoa.

Kouluttaja: Hanna-Mari Ikonen

Hinta: 18€. Ohjaajan on oltava Tamskin jäsen.

Ilmoittautumiset 1.8 alkaen: minna.lahdekorpi@tpnet.fi

 

Tulevalle treenivuodelle muodostetaan kaksi Tavoitteellisten tokoilijoiden ryhmää.

Yhdessä ryhmässä on enintään kuusi ohjaajaa ja treeniaikaa on tällöin 1,5 h kerran viikossa. Ryhmäkoko voi myös olla pienempi, jolloin treeniaika suhteutetaan ryhmän kokoon. Ryhmäpaikka on aina ohjaajakohtainen, eli halutessaan ohjaaja voi hakea ryhmään kahdella koiralla ja valita kumman koiran kanssa milläkin treenikerralla harjoittelee. Huom! Kummankin koiran tiedot tulee mainita hakulomakkeella.

Ryhmä treenaa pääasiassa itsenäisesti, joten ohjaajan tulee kyetä omatoimiseen treenaamiseen ja harjoitella aktiivisesti myös ryhmän viikottaisten treenien välisenä aikana. Hänen tulee myös olla aktiivinen ja osaava/halukas oppimaan toisten liikkuroimista. Myös toisten ryhmäläisten treenien avustaminen ja treenien seuraaminen on tärkeä osa ryhmän toimintaa.

Ryhmäläisillä on koulutusvelvoite noin 5-6 tuntia / kausi eli yhteensä noin 11-12 tuntia vuoden aikana. Tämä tarkentuu myöhemmin. Ryhmän jäsenillä on OT-treenioikeus TamSKille ja lisäksi heidän toivotaan olevan seuran joukkueiden käytettävissä TOKO SM ja TOKO PiirM -kilpailuissa. Lisäksi ryhmäläisillä on talkoovelvoite.

Kumpaakin Tavoitteellisten ryhmää kouluttaa nimetty ”oma valmentaja” tokon Arvokisaryhmästä (kouluttajan koulutusvelvoite on  noin 5-6h /kausi eli n. 10-12 h /vuosi. Tuntimäärä tarkentuu myöhemmin).

Koirakon kehitystä ja aktiivisuutta seurataan puolivuosittain kyselyllä; keväällä ja syksyllä.  Kyselyssä kartoitetaan koirakon aktiivisuus osallistua ryhmän treeneihin ja kokeisiin sekä koirakon edistyminen treeneissä lyhyesti.

Tokokoulutustiimi sekä mahdollisesti arvokisaryhmä valitsevat hakemusten perusteella koirakot Tavoitteellisten tokoilijoiden ryhmiin. Hakeneille järjestetään mahdollisesti valintakoe elokuun puolen välin tienoilla. Näyttökokeen tarpeellisuus sekä päivämäärä selviävät hakuajan umpeuduttua.

Hakemuslomake löytyy täältä. Hakuaikaa on 9.8.2018 asti.

Tokoon on tulossa uudet kausiryhmät syksystä 2018 alkaen. Ensimmäisenä niistä tulee hakuun ja täytetään arvokisaryhmä. Ryhmä täytetään arvokisatasoisista, aktiivisista tokoharrastajista alla olevin ehdoin. Myös muut ryhmät julkaistaan ja tulevat hakuun lähiviikkoina, joten kannattaa seurata tiedotusta!

Arvokisaryhmän tiedot ja hakuohjeistus:

Haku arvokisaryhmään tapahtuu hakukaavakkeella tämän linkin mukaan 25.7.2018 mennessä. Tarkoituksena on, että ryhmään ei järjestetä vuosittaista hakua vaan ryhmä on jatkuvasti avoin uusille jäsenille. Edellytyksenä ryhmään hakemiselle on, että ohjaaja kiertää yhden vuoden edustusjoukkueen valintakokeet sekä osallistuu SM-kokeisiin. Tämän jälkeen ohjaaja voi hakea paikkaa arvokisaryhmästä. Tokotiimi käsittelee nämä täydennyshakemukset aina samassa yhteydessä, kun tehdään kirjallinen kontrolli ryhmäläisten aktiivisuudesta puolivuosittain.

 • Määritelmänä tokon arvokisatasoiselle ohjaajalle on, että on kiertänyt aktiivisesti tokon edustusjoukkueen valintakokeita, SM-kokeet ja piirinmestaruuskokeet viimeisen neljän vuoden aikana. Ohjaajalla on oltava arvokisaoikeuden omaava koira eli ryhmään ei voi hakea sekarotuisen koiran kanssa.

 

Ryhmän maksimikoko on alustavasti kuusi koirakkoa. Tilanteen vaatiessa ryhmän kokoa voidaan säätää ja suhteuttaa se ryhmän treeniaikaan perustelluista syistä. Ryhmäpaikka on ohjaajakohtainen, kuitenkin nuorenkin koiran kanssa ryhmään hakevan ohjaajan tulee asettaa koiran tavoitteet arvokisatasolle ja edistystä tavoitetta kohti tarkastellaan.

Ryhmä treenaa joka toinen viikko 2,5 tuntia kerrallaan. Tällöin aika riittää kehän rakentamiseen, ryhmäliikkeisiin sekä riittävään henkilökohtaiseen treeniaikaan arvokisatason koirakoiden treenitarpeen huomioiden. Ryhmäläisten tulee olla aktiivisia toistensa treenejä kohtaan, jotta jokainen saa tarvitsemansa avustuksen treenien toteuttamiseen. Ryhmään kuuluminen edellyttää aktiivista omatoimista treenaamista ryhmätreenien lisäksi.

Ryhmä voi järjestää itselleen myös viikonloppuisin ison kehän (2 kenttää) treenejä, koska arvokisat tapahtuvat lähes poikkeuksetta isolla kentällä. Näitä treenejä tulee pyrkiä sijoittamaan esimerkiksi kisojen yhteyteen, jolloin ryhmä automaattisesti hoitaa osansa kentän rakentamisesta / purkamisesta. Tästä kehien rakentelusta / purkamisesta ei kerry talkoita.

Ryhmän jäsenillä on koulutusvelvoite noin 5-6 tuntia / kausi, joka tarkentuu myöhemmin. Koulutusvelvoite tulee toteuttaa joko:
– 5 kerran kurssina 5 perättäisenä viikkona / joka toinen viikko / kerran kuussa TAI
– esimerkiksi koulutuspäivänä tai teemakoulutuksena viikonloppupäivänä TAI
– luentona + koulutuksena / kokeenomaisen harjoituksen järjestelynä + tuomarointina ja palautteen antona.
– valmennusryhmien kouluttamisena
Pääpaino toivotaan olevan kurssien vetämisessä. Lähtökohtainen toive kurssien vetämiselle on väliviikoilla, jolloin arvokisaryhmän treenejä ei ole. Kahden arvokisaryhmän henkilön koulutusvelvoite sidotaan valmennusryhmille (2kpl). Valmennusryhmähaut avataan ja ryhmäläisten valinnat tehdään lähiviikkoina.

Lisäksi ryhmäläisillä on talkoovelvoite, joka määräytyy hallituksen ohjeistuksen mukaisesti. Arvokisaryhmää voidaan velvoittaa osallistumaan valmennusryhmien valintaprosessiin. Ryhmän jäsenillä on edustusvelvollisuus TamSKia kohtaan. Heidän tulee olla käytettävissä SM-kilpailuissa ja PiirM-kilpailuissa TamSKin joukkueisiin automaattisesti. Painavin perustein tässä asiassa joustetaan esim. koiran loukkaantuminen, oma loukkaantuminen tms. Lisäksi ryhmäläisten tulee muuten tokoa kilpaillessaan edustaa TamSKia. Ryhmän jäsenillä on OT-treenioikeus TamSKin treenikentille.

Koirakon kehitystä ja aktiivisuutta seurataan puolivuosittain kyselyllä keväällä edustusjoukkueen valintakoekiertueen jälkeen ja syksyllä ennen hallikauden alkua. Kyselyssä kartoitetaan koirakon aktiivisuus osallistua ryhmän treeneihin ja kokeisiin sekä kuvailla edistymistään lyhyesti. Ryhmästä erotetaan, mikäli ei ole hoitanut talkoovelvoitteitaan, koulutusvelvoitettaan, edustusvelvoitettaan, tai ei ole osallistunut treeneihin ilman perusteltua syytä kahden kuukauden ajan, tai mikäli koirakko ei kehity kohti tavoitteitaan. Arvioinnin suorittaa tokokoulutustiimi.

Ryhmälle haetaan budjettia hallitukselta.

Viimeinen hakupäivä on 25.7.2018!

Hakulomake

 

 

Erityisesti tokosta kiinnostuneiden ohjaajien pennuille, mutta kurssi sopii kaikille muillekin, jotka mielivät jotain harrastaa jatkossa. Kurssilla käydään läpi pentualkeita ja tutustutaan treenaamisen maailmaan ihan aidolla treenikentällä!

Treenit sisäkentällä TamSKin hallissa maanantaisin klo 20-21 alkaen 16. heinäkuuta. Kurssin kesto 6 viikkoa.

Ikäraja 16 viikkoa, eli kun rokotukset on kunnossa niin pääsee mukaan. Kurssille otetaan max 5 koirakkoa.

Hinta 54 euroa. Ohjaajan on oltava TamSKin jäsen.

Kouluttajana Markku Pajulahti.

Ilmoittautumiset: mpajulahti@gmail.com 28.6. alkaen.

-Pentutreenien alkeita, leikkimistä, sosiaalistumista, pentukavereita.
-Treenit kolmena keskiviikkona 20.6., 27.6. ja 4.7. klo 19:00.
-Treenit pidetään hallin ulkokentällä.
-Rokotusten tulee olla voimassa
-Hinta 27e.
-Kouluttaja Sanna Rantanen.
-Ilmoittautumiset sähköpostilla: sannanmail (at) gmail.com

Tokokoulutustiimi kokoaa kaudelle 2017-2018 tokoon seuraavat ryhmät: Edustusryhmä Valmennusryhmä 1 & 2 Tehoryhmät 1 & 2. Näiden ryhmien lisäksi samassa haussa haetaan talven OT-treeniryhmien vuorot. Ryhmien kriteereitä, kokoa ja sisältöä sekä hakumenettelyä on muutettu aiemmista vuosista. Yksi ohjaaja voi hakea ryhmäpaikkaa budjetoidusta tai koulutetuista ryhmistä vain yhdestä ryhmästä. Sen lisäksi voi hakea OT-ryhmäpaikkaa, joissa toista ryhmäpaikkaa hakevat koirakot sijoitetaan ensisijaisesti täysin omatoimisesti pyöriviin ryhmiin. Kaikkiin ryhmiin sisältyvät seuran hallituksen myöhemmin määrittelemät talkoovelvoitteet sekä mahdolliset ryhmäkohtaiset velvotteet.

Edustusryhmien hakuaika on 15.7.-23.7. Haku tapahtuu tällä kaavakkeella   Valinnat suorittaa tokokoulutustiimi.

Valmennus- teho- ja ot-ryhmien hakuaika on 1.8.-15.8. Haku tapahtuu tällä kaavakkeella. Valinnat suorittaa tokokoulutustiimi.

 

Arvokisaryhmä:

Päivitys 31.7.2017: Pienestä hakijamäärästä johtuen Arvokisaryhmää ei muodosteta kaudelle 2017-2018!

 • Treenaa maanantai-iltaisin.
 • Enintään 6 koirakkopaikkaa, vain 1 ryhmä.
 • Aikaa 1h 30min / viikko (riippuu koirakkomäärästä).
 • Ohjaajalla voi olla ryhmässä kisakoira ja ns. junnukoira. Ryhmään voi päästä myös vain junnulla, mikäli pidetään todennäköisenä, että ko. koira tulee vuoden mittaisen kauden aikana etenemään selkeästi kohti ylempien luokkien arvokisatasoa ja ohjaaja on asettanut tavoitteet arvokisatasolle lähtökohtaisestikin. Ohjaaja itse voi päättää, kummalla koiralla kulloinkin treenaa, mutta vain toinen koira voi treenata yhdessä treenissä ja koirien tulee kehittyä treeneissään.
 • Ryhmällä on budjetti seuralta, jolloin ryhmälle on ulkopuolista koulutusta saatavilla. Mahdollisesti pyritään saamaan ryhmälle valmennus, joka toimii jatkumona kauden aikana.
 • Kouluttavat Valmennusryhmiä.
 • Koulutusvelvoite noin 12-15 tuntia.
 • Ryhmäläiset saavat omatoimisen treenioikeuden hallille.
 • Kriteereitä:
  • Ohjaaja on valmis kouluttamaan Valmennusryhmiä.
  • Edustusvelvollisuus: lähtökohtaisesti oltava käytettävissä joukkueisiin arvokisoissa eli SM-koe, PiirM-koe.
  • Kilpailee arvokisatasolla / arvokisatavoitteet ja siihen tähtäävä treenaaminen.
  • Kilpaileminen tokossa.
  • Aktiivinen treenaaminen.
  • Koiran on oltava arvokisakelpoinen.

 

Valmennusryhmät 1 ja 2:

 • Enintään 5 koirakkopaikkaa / ryhmä.
 • Ryhmiä 2, joista toinen suunnataan mahdollisesti potentiaalisille junnukoirille, joiden tähtäin on arvokisoissa, ja toinen mielellään jo kisaaville koirakoille, joiden tähtäin on arvokisoissa.
 • Treeniaikaa 1 h 15min / vko (riippuu koirakkomäärästä).
 • Samalla ohjaajalla voi olla kisakoira ja ns. junnukoira tai junnuryhmässä tuuraajana vanhempi koira, joka treenaa aktiivisesti tokoa. Ohjaaja itse voi päättää, kummalla koiralla kulloinkin treenaa, mutta vain toinen koira voi treenata yhdessä treenissä ja koirien tulee kehittyä treeneissään.
 • Ryhmät saavat koulutusta Edustusryhmän jäseniltä (tai ryhmillä saattaa olla budjetti ulkopuolisen kouluttajan hankkimiseen, mikäli edustusryhmä kaudelle 2017-2018 ei toteudu), mutta ryhmät treenaavat pääsääntöisesti omatoimisesti.
 • Kouluttavat kahta Tehoryhmää.
 • Koulutusvelvoite noin 12-15 tuntia.
 • Ryhmäläiset saavat omatoimisen treenioikeuden hallille.
 • Kriteereitä:
  • Ohjaaja on valmis kouluttamaan Tehoryhmiä.
  • Tavoitteet kisata.
  • Tavoitteet edetä.
  • Aktiivinen treenaaminen.
  • Edustusvelvollisuus: lähtökohtaisesti oltava käytettävissä joukkueisiin arvokisoissa eli SM-koe, PiirM-koe.
  • Kykenevä omatoimiseen treenaamiseen ja muiden ryhmän jäsenten treenien avustamiseen / liikkurointiin.
  • Koulutusvelvoite Tehoryhmä 1 ja 2 –ryhmille.
  • Arvokisakelpoinen koira.

 

Tehoryhmät 1 ja 2:

 • Enintään 5 koirakkopaikkaa / ryhmä.
 • Ryhmiä 2.
 • Ryhmät ovat maksullisia. Maksu on normaali TOKOn kausimaksun mukainen.
 • Treeniaikaa 1h 15min / vko (riippuu koirakkomäärästä).
 • Samalla ohjaajalla voi olla kisakoira ja ns. junnukoira tai junnuryhmässä tuuraajana vanhempi koira, joka treenaa aktiivisesti tokoa. Ohjaaja itse voi päättää, kummalla koiralla kulloinkin treenaa, mutta vain toinen koira voi treenata yhdessä treenissä ja koirien tulee kehittyä treeneissään.
 • Velvoitteena:
  • Ryhminä järjestävät yhden (1) kisatreenin per kausi per ryhmä eli yhteensä kertyy 4 kisatreeniä / vuosi. Järjestämisvelvoite on ryhmäkohtainen, jolloin myös Tehoryhmät pääsevät osallistumaan näihin harjoituksiin vuorotellen. Treenit järjestetään ensisijaisesti Edustusryhmän ja Valmennusryhmien koirakoille, jotta saadaan näille seuran arvokisoissa edustaville koirakoille riittävät puitteet kokeenomaisten tilanteiden treenaamiseen. Päivämäärissä huomioidaan tokon arvokisat ja edustusjoukkueen valintakokeet. Tarvittaessa nimetään tokotiimistä avustava henkilö järjestelyille (päivämäärä, varaukset jne.)
 • Saavat koulutusta Valmennusryhmien jäseniltä.
 • Kriteereitä:
  • Aktiivinen treenaaminen.
  • Tavoitteet kisata.
  • Tavoitteet edetä.
  • Edustusvelvollisuus: lähtökohtaisesti oltava käytettävissä joukkueisiin arvokisoissa eli SM-koe, PiirM-koe.
  • Kykenevä omatoimiseen treenaamiseen ja muiden ryhmän jäsenten treenien avustamiseen / liikkurointiin.
  • Velvoite järjestää yksi kisamainen treeni / treenikausi / Tehoryhmä.

 

OT-ryhmät ja osin koulutetut OT-ryhmät:

 • Mikäli olet itse koonnut tokon OT-ryhmän tulevalle kaudelle, ilmoita se hakukaavakkeella tokokoulutustiimille.
 • Mikäli olet kiinnostunut osin koulutetusta OT-ryhmästä tai kokonaan itsenäisesti treenaavasta OT-ryhmästä, mutta sinulta puuttuu ryhmä, täytä hakemus. Tokokoulutustiimi kokoaa kiinnostuneista koirakoista mahdollisimman toimivia OT-ryhmiä.
 • Täysin omatoiminen OT-ryhmä treenaa täysin itsenäisesti ryhmänä koko kauden.
 • Osittain koulutettu OT-ryhmä saa noin 1-2 kertaa koulutusta kalenterikuukauden aikana.
 • Nämä ryhmät ovat maksullisia ryhmiä. Maksu on normaali kausimaksu.
 • Oman ryhmäpaikan voi osin kustantaa kouluttamalla velvoitekoulutuksia osoitetulle ryhmälle (esim. koulutettu OT-ryhmä).

Tasomääritelmät
Penturyhmä:

Kaikille pennuille joilla rokotukset ovat kunnossa, eli n. 4,5kk ikäisille
naperoille. Treeniaika n. puoli tuntia, harjoitellaan: kontaktia ja peruskäskyjä, istu, maahan, tänne, sivu, jne.

Tapakasvatusryhmä:

Harjoitellaan kohtaamista, ohittamista, tervehtimistä ja luoksepäästävyyttä.
Käydään läpi myös tokon alkeita kuten istumista, maahanmenoa, paikallaanoloa ja luoksetuloa.

Alkeisryhmä:

Penturyhmästä seuraava n. 8kk ikäisille koirille ja myös aikuisena aloittaville koirille sopiva ryhmä. Ryhmä sopii koirille jotka tarvitsevat vielä harjoittelua häiriönsietoon.
Alkeisryhmässä harjoitellaan perusasioita helpotettuna: kontakti, seuraa, sivu, tänne, istu, maahan, seiso, paikka, hyppy, jne.

Jatkoryhmä:

Perusasiat osaaville. Harjoitellaan edelleen perusasioita, alokasluokan liikkeitä ja tehdään hieman vaativampia harjoituksia.

Kilpailuvalmiit:

Koirakot jotka ovat lähes valmiita kisaamaan. Kasvatetaan koiran motivaatiota, etsitään hyvät, omalle koiralle sopivat palkkausmenetelmät ja treenaustavat eri liikkeisiin.
Hiotaan alokasluokan liikkeitä ja opetellaan jo hyvää vauhtia ylempien luokkien liikkeiden perusasioita. Harjoitellaan liikkeitä erilaisilla häiriöillä.

Kilpailevat ALO:

Koirakot jotka ovat jo käyneet virallisissa tokokokeissa, ja aikovat jatkaa kilpailemista.
Hiotaan alokasluokan liikkeitä varmemmiksi ja opetellaan ylempien luokkien liikkeitä.
Harjoitellaan liikkeitä erilaisilla häiriöillä.

Kilpailevat AVO:

Koirakot jotka ovat jo käyneet virallisissa tokokokeissa, ja aikovat jatkaa kilpailemista.
Hiotaan avoimen luokan liikkeitä varmemmiksi ja opetellaan ylempien luokkien liikkeitä.
Harjoitellaan liikkeitä erilaisilla häiriöillä.

Kilpailevat VOI:

Koirakot jotka ovat jo käyneet virallisissa tokokokeissa, ja aikovat jatkaa kilpailemista.
Hiotaan voittajaluokan liikkeitä varmemmiksi ja opetellaan ylempien luokkien liikkeitä.
Harjoitellaan liikkeitä erilaisilla häiriöillä.

Kilpailevat EVL:

Koirakot jotka ovat jo käyneet virallisissa tokokokeissa, ja aikovat jatkaa kilpailemista.
Hiotaan erikoisvoittajaluokan liikkeitä varmemmiksi ja tehdään erilaisia harjoituksia koirien motivoimiseksi pitkään suoritukseen. Harjoitellaan liikkeitä erilaisilla häiriöillä.