"

Tokokoulutukset

TamSK on myös tokoseura!

TamSK:issa voit treenata tokoa olipa tavoitteesi sitten kilpailla huipputasolla tai viettää aikaasi koiran kanssa mukavan harrastuksen parissa ilman koetavoitteita. TamSK:issa voit harrastaa yhtä hyvin sekarotuisen tai rotukoirankin kanssa.

Pyrimme tarjoamaan laadukasta tokokoulutusta kaikille harrastajille. Koulutuksia on viikottain treenaavista ympärivuotisista ryhmistä viiden kerran kursseihin. Kurssien lisäksi järjestämme mm. kouluttajavierailuja ja kisatreenejä. Kurssit ja kisatreenit löydät tältä sivulta. Kouluttajavierailuista löydät tietoja Tokon erikoiskoulutukset -sivulta.

Koulutustiimi:

Milli Lehtinen lehtinenmilli(a)gmail.com (tiimin kokoonkutsuja)
Darja Helle darja.helle(a)gmail.com (koulutusvastaava)
Marja Isohaka marja.isohaka(a)gmail.com (viralliset koulutusohjaaja-, liikkeenohjaaja- ym. kurssit, erikoiskoulutukset)
Riitta Kivimäki (erikoiskoulutukset)
Minna Lähdekorpi minna.lahdekorpi(a)tpnet.fi  (koulutus- ja koetreenivastaava)
Jenni Mansikkala jennivafra(a)gmail.com (netti- ja tilastovastaava)

Ilmoittautuminen kursseille:

Ryhmät täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ilmoitathan jäsennumerosi ilmoittautuessasi!
Jos et vielä ole jäsen, liity mahdollisimman nopeasti, sillä koulutukset on tarkoitettu vain jäsenille.

Kun olet saanut sähköpostilla vahvistuksen ryhmään pääsystä, niin maksa kurssimaksu ja ota kuitti ensimmäisellä kerralla mukaan!

Maksut

Harrastusmaksut
Maksut maksetaan tilille FI73 1783 3000 0081 31.
Tokokoulutusten viitenumero on 9030.

 

Tulevat koulutukset:

-Pentutreenien alkeita, leikkimistä, sosiaalistumista, pentukavereita.
-Treenit kolmena keskiviikkona 20.6., 27.6. ja 4.7. klo 19:00.
-Treenit pidetään hallin ulkokentällä.
-Rokotusten tulee olla voimassa
-Hinta 27e.
-Kouluttaja Sanna Rantanen.
-Ilmoittautumiset sähköpostilla: sannanmail (at) gmail.com

Tokon kilpailevien koirien valmennusryhmässä on vielä yksi paikka vapaana kesäkaudelle (05/18 – 09/18).

Ryhmää täydentämään haetaan aktiivisesti treenaavaa koirakkoa, joka kykenee omatoimiseen treenaamiseen ja muiden ryhmän jäsenten treenien avustamiseen / liikkurointiin. Ryhmässä tällä hetkellä treenaavat koirakot kilpailevat EVL-tasolla, mutta ryhmään voidaan myös valita alemmalla luokkatasolla kilpaileva koirakko.

Ryhmän treeniaika on maanantaisin klo 18:30-19:45 . Ryhmä treenaa vuoroviikoin Tamskin ulkokentällä ja vuoroviikoin vaihtelevissa paikoissa (ryhmäläiset sopivat näistä keskenään).

Valmennusryhmäläisillä on koulutusvelvoite 6h. He kouluttavat tokon tehoryhmää (treeniaika torstaina 18-19) ja pitävät tokon kursseja/koulutuspäiviä.

Ryhmäläiset saavat omatoimisen treenioikeuden hallille.

Valmennusryhmäläisillä on edustusvelvollisuus eli heidän on mahdollisuuksien mukaan oltava käytettävissä joukkueisiin arvokisoissa (SM-koe, PiirM-koe).

Paikka kilpailevien valmennusryhmässä täytetään heti sopivan koirakon löydyttyä! Vapaamuotoinen hakemus (kerro hieman itsestäsi ja koirastasi ja tasostanne sekä tavoitteistanne) sähköpostitse osoitteeseen jennivafra (a) gmail.com

 

 

Kurssilla harjoitellaan mm. koiran palkitsemista, kohdetyöskentelyä, naksuttimen käyttöä, leikkimistä, luoksetuloa, häiriöiden sietämistä, rauhoittumista, paikalla pysymistä ja muita perustaitoja.
Teorialuento hallin sosiaalitilassa sunnuntaina 25.3.2018 klo 19.15-20.30.
Tämän jälkeen kurssin käytännönkerrat sunnuntaisin klo 19-20 hallin kentällä 1. Kurssipäivät: 8.4., 15.4., 22.4., 29.4., 6.5., 13.5., 20.5., 3.6. ja 10.6.
Ohjaajan on oltava Tamskin jäsen.
Kurssille mahtuu 5 koirakkoa. Kurssin hinta on 90 euroa.
Kurssin kouluttajana toimii Marja Isohaka.
Ilmoittautumiset 10.3. klo 12.00 alkaen sähköpostitse marja.isohaka@gmail.com. Ennen ilmoittautumisaikaa tulleita ilmoittautumisia ei huomioida!
Kerro ilmoittautumisessa koirasi ikä ja rotu sekä mitä toivot kurssilta.

Mukaan mahtuu kahdeksan (8) koirakkoa. Jokaisella  koirakolla aikaa n. 10 min. + ryhmäliikkeet tason mukaan. Liikkeet ja erityistoiveet ennakkoon, paikan varmistumisen jälkeen.

Paikka: Tamskin halli, kentät 1&2

Hinta: jäsenet 10€, muut 15€

Jäsenten ilmoittautumiset 15-19.1, muut 20-24.1, minna.lahdekorpi@tpnet.fi

Tiistaina 30.1. klo 18.00-20.30,

Tamskin hallin sosiaalitilassa

Luennolla käsitellään mm. seuraavia asioita:

 • Suhde ja sen luominen
 • Motivaatio
 • Palkitseminen (mm. ajoitus, palkkion suunta ja laatu)
 • Mielentila

Sopii erinomaisesti toko-, rallytoko-, sekä koiratanssiharrastajille.

Hinta: jäsenet 20€, ei jäsenet 25€.

Ilmoittautumiset 19.12 alkaen: minna.lahdekorpi(at)tpnet.fi

Suuren kysynnän vuoksi syksyn tokovalmennukselle on suunniteltu jatkokertoja vuodenvaihteeseen ja kevätkaudelle.

Treenikerrat ovat
1)        La 30.12.17 klo 14-16
2)        La 27.1.18 klo 16-18
3)        La 10.2.18 klo 15-17
4)        La 24.3.18 klo 17-19
5)        La 7.4.18 klo 16-18

Mukaan otetaan 5 koirakkoa/ treenikerta. Hinta 18€/kerta. Syksyn ryhmäläisillä on etuoikeus treenipaikkoihin, ilmottautuminen 12.12.17 – 16.12.17 välisenä aikana piiakarinen@gmail.com.

Ilmoita 3 parhaiten sopivaa päivää ja lisäksi ne päivät, jotka käyvät sinulle toissijaisesti. Yritän koota ryhmät niin, että syksyn koirakkopaikkalaisilla olisi mahdollisuus päästä 3 valmennukseen ja kuuntelijoilla loppuihin. Mikäli paikkoja jää näiden lisäksi vapaaksi, ilmoittautuminen muille Tamskin jäsenille alkaen 17.12.17.

Vähintään 3 valmennuskertaa varanneille ilmainen kuuntelumahdollisuus muille kerroille, 2 valmennuskerralla mukana oleville kuuntelumahdollisuus muille kerroille yht. 10€ lisähinnalla, 1 valmennukseen tai vain kuuntelijaksi tuleville kuuntelumaksu 5€/kerta.

Lisätietoja piiakarinen@gmail.com

Kurssin tavoitteena on antaa työkaluja koiran kouluttamiseen. Viiden koulutuskerran aikana käydään läpi muutamien perustaitojen opettamista koiralle positiivisen vahvistamisen tekniikoita hyödyntäen hioen samalla myös ohjaajan omia koulutustaitoja.

Harjoitteiden myötä koiran ja ohjaajan välinen suhde vahvistuu, mikä edistää molemminpuolisen luottamuksen rakentumista. Tämä sujuvoittaa arkea koiran kanssa sekä antaa hyvät lähtökohdat myös lajiharjoittelulle. Kurssilla tehtävät harjoitteet räätälöidään aina koirakon tason mukaisesti.

Kurssin hinta on 45 euroa ja se sisältää ennen kurssin alkua jaettavan koulutusmateriaalin. Maksukuitti esitetään ensimmäisellä koulutuskerralla.

Kouluttajana Tiia Silfverberg.

Ohjaajan on oltava Tamskin jäsen. Kurssille mahtuu 5 koirakkoa. Kurssin alkaminen edellyttää riittävää määrää osallistujia.

Kurssikerrat ovat sunnuntaisin 7.1., 14.1., 28.1., 11.2. ja 18.2. klo 19-20. 

Ilmoittautumiset 18.12. alkaen sähköpostitse tiia.silfverberg@gmail.com. Kerro ilmoittautumisessa lyhyesti tavoitteistasi sekä mitä erityisesti toivot kurssilta.

Tokokoulutustiimi kokoaa kaudelle 2017-2018 tokoon seuraavat ryhmät: Edustusryhmä Valmennusryhmä 1 & 2 Tehoryhmät 1 & 2. Näiden ryhmien lisäksi samassa haussa haetaan talven OT-treeniryhmien vuorot. Ryhmien kriteereitä, kokoa ja sisältöä sekä hakumenettelyä on muutettu aiemmista vuosista. Yksi ohjaaja voi hakea ryhmäpaikkaa budjetoidusta tai koulutetuista ryhmistä vain yhdestä ryhmästä. Sen lisäksi voi hakea OT-ryhmäpaikkaa, joissa toista ryhmäpaikkaa hakevat koirakot sijoitetaan ensisijaisesti täysin omatoimisesti pyöriviin ryhmiin. Kaikkiin ryhmiin sisältyvät seuran hallituksen myöhemmin määrittelemät talkoovelvoitteet sekä mahdolliset ryhmäkohtaiset velvotteet.

Edustusryhmien hakuaika on 15.7.-23.7. Haku tapahtuu tällä kaavakkeella   Valinnat suorittaa tokokoulutustiimi.

Valmennus- teho- ja ot-ryhmien hakuaika on 1.8.-15.8. Haku tapahtuu tällä kaavakkeella. Valinnat suorittaa tokokoulutustiimi.

 

Arvokisaryhmä:

Päivitys 31.7.2017: Pienestä hakijamäärästä johtuen Arvokisaryhmää ei muodosteta kaudelle 2017-2018!

 • Treenaa maanantai-iltaisin.
 • Enintään 6 koirakkopaikkaa, vain 1 ryhmä.
 • Aikaa 1h 30min / viikko (riippuu koirakkomäärästä).
 • Ohjaajalla voi olla ryhmässä kisakoira ja ns. junnukoira. Ryhmään voi päästä myös vain junnulla, mikäli pidetään todennäköisenä, että ko. koira tulee vuoden mittaisen kauden aikana etenemään selkeästi kohti ylempien luokkien arvokisatasoa ja ohjaaja on asettanut tavoitteet arvokisatasolle lähtökohtaisestikin. Ohjaaja itse voi päättää, kummalla koiralla kulloinkin treenaa, mutta vain toinen koira voi treenata yhdessä treenissä ja koirien tulee kehittyä treeneissään.
 • Ryhmällä on budjetti seuralta, jolloin ryhmälle on ulkopuolista koulutusta saatavilla. Mahdollisesti pyritään saamaan ryhmälle valmennus, joka toimii jatkumona kauden aikana.
 • Kouluttavat Valmennusryhmiä.
 • Koulutusvelvoite noin 12-15 tuntia.
 • Ryhmäläiset saavat omatoimisen treenioikeuden hallille.
 • Kriteereitä:
  • Ohjaaja on valmis kouluttamaan Valmennusryhmiä.
  • Edustusvelvollisuus: lähtökohtaisesti oltava käytettävissä joukkueisiin arvokisoissa eli SM-koe, PiirM-koe.
  • Kilpailee arvokisatasolla / arvokisatavoitteet ja siihen tähtäävä treenaaminen.
  • Kilpaileminen tokossa.
  • Aktiivinen treenaaminen.
  • Koiran on oltava arvokisakelpoinen.

 

Valmennusryhmät 1 ja 2:

 • Enintään 5 koirakkopaikkaa / ryhmä.
 • Ryhmiä 2, joista toinen suunnataan mahdollisesti potentiaalisille junnukoirille, joiden tähtäin on arvokisoissa, ja toinen mielellään jo kisaaville koirakoille, joiden tähtäin on arvokisoissa.
 • Treeniaikaa 1 h 15min / vko (riippuu koirakkomäärästä).
 • Samalla ohjaajalla voi olla kisakoira ja ns. junnukoira tai junnuryhmässä tuuraajana vanhempi koira, joka treenaa aktiivisesti tokoa. Ohjaaja itse voi päättää, kummalla koiralla kulloinkin treenaa, mutta vain toinen koira voi treenata yhdessä treenissä ja koirien tulee kehittyä treeneissään.
 • Ryhmät saavat koulutusta Edustusryhmän jäseniltä (tai ryhmillä saattaa olla budjetti ulkopuolisen kouluttajan hankkimiseen, mikäli edustusryhmä kaudelle 2017-2018 ei toteudu), mutta ryhmät treenaavat pääsääntöisesti omatoimisesti.
 • Kouluttavat kahta Tehoryhmää.
 • Koulutusvelvoite noin 12-15 tuntia.
 • Ryhmäläiset saavat omatoimisen treenioikeuden hallille.
 • Kriteereitä:
  • Ohjaaja on valmis kouluttamaan Tehoryhmiä.
  • Tavoitteet kisata.
  • Tavoitteet edetä.
  • Aktiivinen treenaaminen.
  • Edustusvelvollisuus: lähtökohtaisesti oltava käytettävissä joukkueisiin arvokisoissa eli SM-koe, PiirM-koe.
  • Kykenevä omatoimiseen treenaamiseen ja muiden ryhmän jäsenten treenien avustamiseen / liikkurointiin.
  • Koulutusvelvoite Tehoryhmä 1 ja 2 –ryhmille.
  • Arvokisakelpoinen koira.

 

Tehoryhmät 1 ja 2:

 • Enintään 5 koirakkopaikkaa / ryhmä.
 • Ryhmiä 2.
 • Ryhmät ovat maksullisia. Maksu on normaali TOKOn kausimaksun mukainen.
 • Treeniaikaa 1h 15min / vko (riippuu koirakkomäärästä).
 • Samalla ohjaajalla voi olla kisakoira ja ns. junnukoira tai junnuryhmässä tuuraajana vanhempi koira, joka treenaa aktiivisesti tokoa. Ohjaaja itse voi päättää, kummalla koiralla kulloinkin treenaa, mutta vain toinen koira voi treenata yhdessä treenissä ja koirien tulee kehittyä treeneissään.
 • Velvoitteena:
  • Ryhminä järjestävät yhden (1) kisatreenin per kausi per ryhmä eli yhteensä kertyy 4 kisatreeniä / vuosi. Järjestämisvelvoite on ryhmäkohtainen, jolloin myös Tehoryhmät pääsevät osallistumaan näihin harjoituksiin vuorotellen. Treenit järjestetään ensisijaisesti Edustusryhmän ja Valmennusryhmien koirakoille, jotta saadaan näille seuran arvokisoissa edustaville koirakoille riittävät puitteet kokeenomaisten tilanteiden treenaamiseen. Päivämäärissä huomioidaan tokon arvokisat ja edustusjoukkueen valintakokeet. Tarvittaessa nimetään tokotiimistä avustava henkilö järjestelyille (päivämäärä, varaukset jne.)
 • Saavat koulutusta Valmennusryhmien jäseniltä.
 • Kriteereitä:
  • Aktiivinen treenaaminen.
  • Tavoitteet kisata.
  • Tavoitteet edetä.
  • Edustusvelvollisuus: lähtökohtaisesti oltava käytettävissä joukkueisiin arvokisoissa eli SM-koe, PiirM-koe.
  • Kykenevä omatoimiseen treenaamiseen ja muiden ryhmän jäsenten treenien avustamiseen / liikkurointiin.
  • Velvoite järjestää yksi kisamainen treeni / treenikausi / Tehoryhmä.

 

OT-ryhmät ja osin koulutetut OT-ryhmät:

 • Mikäli olet itse koonnut tokon OT-ryhmän tulevalle kaudelle, ilmoita se hakukaavakkeella tokokoulutustiimille.
 • Mikäli olet kiinnostunut osin koulutetusta OT-ryhmästä tai kokonaan itsenäisesti treenaavasta OT-ryhmästä, mutta sinulta puuttuu ryhmä, täytä hakemus. Tokokoulutustiimi kokoaa kiinnostuneista koirakoista mahdollisimman toimivia OT-ryhmiä.
 • Täysin omatoiminen OT-ryhmä treenaa täysin itsenäisesti ryhmänä koko kauden.
 • Osittain koulutettu OT-ryhmä saa noin 1-2 kertaa koulutusta kalenterikuukauden aikana.
 • Nämä ryhmät ovat maksullisia ryhmiä. Maksu on normaali kausimaksu.
 • Oman ryhmäpaikan voi osin kustantaa kouluttamalla velvoitekoulutuksia osoitetulle ryhmälle (esim. koulutettu OT-ryhmä).

Tasomääritelmät
Penturyhmä:

Kaikille pennuille joilla rokotukset ovat kunnossa, eli n. 4,5kk ikäisille
naperoille. Treeniaika n. puoli tuntia, harjoitellaan: kontaktia ja peruskäskyjä, istu, maahan, tänne, sivu, jne.

Tapakasvatusryhmä:

Harjoitellaan kohtaamista, ohittamista, tervehtimistä ja luoksepäästävyyttä.
Käydään läpi myös tokon alkeita kuten istumista, maahanmenoa, paikallaanoloa ja luoksetuloa.

Alkeisryhmä:

Penturyhmästä seuraava n. 8kk ikäisille koirille ja myös aikuisena aloittaville koirille sopiva ryhmä. Ryhmä sopii koirille jotka tarvitsevat vielä harjoittelua häiriönsietoon.
Alkeisryhmässä harjoitellaan perusasioita helpotettuna: kontakti, seuraa, sivu, tänne, istu, maahan, seiso, paikka, hyppy, jne.

Jatkoryhmä:

Perusasiat osaaville. Harjoitellaan edelleen perusasioita, alokasluokan liikkeitä ja tehdään hieman vaativampia harjoituksia.

Kilpailuvalmiit:

Koirakot jotka ovat lähes valmiita kisaamaan. Kasvatetaan koiran motivaatiota, etsitään hyvät, omalle koiralle sopivat palkkausmenetelmät ja treenaustavat eri liikkeisiin.
Hiotaan alokasluokan liikkeitä ja opetellaan jo hyvää vauhtia ylempien luokkien liikkeiden perusasioita. Harjoitellaan liikkeitä erilaisilla häiriöillä.

Kilpailevat ALO:

Koirakot jotka ovat jo käyneet virallisissa tokokokeissa, ja aikovat jatkaa kilpailemista.
Hiotaan alokasluokan liikkeitä varmemmiksi ja opetellaan ylempien luokkien liikkeitä.
Harjoitellaan liikkeitä erilaisilla häiriöillä.

Kilpailevat AVO:

Koirakot jotka ovat jo käyneet virallisissa tokokokeissa, ja aikovat jatkaa kilpailemista.
Hiotaan avoimen luokan liikkeitä varmemmiksi ja opetellaan ylempien luokkien liikkeitä.
Harjoitellaan liikkeitä erilaisilla häiriöillä.

Kilpailevat VOI:

Koirakot jotka ovat jo käyneet virallisissa tokokokeissa, ja aikovat jatkaa kilpailemista.
Hiotaan voittajaluokan liikkeitä varmemmiksi ja opetellaan ylempien luokkien liikkeitä.
Harjoitellaan liikkeitä erilaisilla häiriöillä.

Kilpailevat EVL:

Koirakot jotka ovat jo käyneet virallisissa tokokokeissa, ja aikovat jatkaa kilpailemista.
Hiotaan erikoisvoittajaluokan liikkeitä varmemmiksi ja tehdään erilaisia harjoituksia koirien motivoimiseksi pitkään suoritukseen. Harjoitellaan liikkeitä erilaisilla häiriöillä.