"

Rally-toko

Rally-toko on sekä Suomessa että myös meillä TamSKissa suhteellisen uusi laji. Rallya on Tamskissa harrastettu vuodesta 2011 asti.

rallytoko

Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voi harrastaa kaikenikäisten ja -kokoisten koirien kanssa. Laji on suhteellisen kevyt, eli ohjaajaltakaan ei vaadita huippukuntoa. Tärkeintä lajissa on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin hännät heiluen.

Laji on kehitetty 2000-luvun alussa Yhdysvalloissa. Lajin kehittäjä Charles L. ”Bud” Kramer oli mukana aikoinaan kehittämässä myös agilityä. Hän halusi tavallisen ”vakavan” tokon rinnalle iloisemman lajin, jossa ohjaajan ja koiran välisen yhteistyön iloisuus on tärkeämpää kuin seuraamisen millilleen tarkka paikka. Rally kehitettiin siis aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä. Osa liikkeistä on aivan samoja kun virallisessa tottelevaisuuskokeessa, osa tulee koiratanssista ja osa näyttelyistä ja agilitystä.

Rally-tokossa on kilpailuissa neljä tasoluokkaa, joista alokasluokka suoritetaan remmissä, ja avoin, voittaja- ja mestariluokka vapaana. Jokainen koirakko saa radalle lähtiessään 100 pistettä ja tuomari vähentää pisteitä jokaisesta huomaamastaan virheestä. Virheitä voi olla mm. hihnan lukon nouseminen (remmin kuuluu olla täysin löysä), liika vinous, liian kova komentaminen, koiran haluttomuus, liika hitaus tai jos koira haistelee maata tai koskee kyltteihin. Sitä vastoin kehuminen ja innostaminen on ehdottomasti sallittua! Hyväksytyssä suorituksessa on vähennysten jälkeen 70 pistettä tai enemmän. Kolmella hyväksytyllä suorituksella koirakko siirtyy seuraavaan tasoluokkaan. Tasoluokasta riippuen tehtäviä kilparadalla on 10-20. Tehtävinä on esim. seuraamista, istumista, käännöksiä, pujottelua, pysähtymistä, askelia eteen, taakse ja sivulle, estehyppyjä, maahanmenoja, paikallaoloa, erilaisia silmukoiden tekemisiä jne. Vähiten virheitä tehnyt koirakko on kilpailun voittaja. Jos saman virhepistemäärän omaavia koirakoita on useita on ajalla merkitystä – nopeimmin saman pistesaaliin koonnut koirakko on voittaja!

Kisatiimi:

 • Kisailmot,  rallytoko@tamsk.com
 • Nina Kuni, valkku- ja tehoryhmien yhteyshenkilö, kisatiedotus,
  nina.kuni @ tamsk.com
 • Petra Saari, TamSKin ylilajillinen kilpailutoimikunta, kisatarvikevastaava, vkt,
  petra.saari @ tamsk.com
 • Maria Taivassalo, epäviralliset kilpailut, vkt,
  maria.taivassalo @ tamsk.com
 • Tarja Tiainen, kisahakemukset, nettisivut, vkt, t.tia.tiainen(a)gmail.com
  tarja.tiainen @ tamsk.com

Koulutustiimi:

 • Mervi Leppäkorpi, koulutus- ja kisatilastot, koulutustiedotus,
  mervi.leppakorpi @ tamsk.com
 • Heidi Pirttimäki, vapaat ryhmäpaikat & ryhmäjonot,
  heidi.pirttimaki @ tamsk.com
 • Kaisa Majanen, joukkue-, haku- ja kisatiedotus, kisatiedotus,
  kaisa.majanen @ tamsk.com

Maksut
Harrastusmaksut
Maksut maksetaan tilille FI73 1783 3000 0081 31.
Rally-Tokokoulutusten viitenumero on 9153.
Rally-Tokon kilpailumaksujen viitenumero on 9140.

TamSKilaista rallymenestystä:

SM-joukkuepronssia 2019 (Liisa Parviainen & tanskalais-ruotsalainen pihakoira Maison Coco Diamant, Kaisa Majanen & bordercollie Never Never Land L’Contact Point, Suvi Arola & Niinivuoren Rento Rutistus, Riitta-Liisa Kivimäki & Somollis Tikka, Miinu Mäkelä & Futuremaker’s Herminium)

Piirinmestaruushopeaa 2019 Päivi Nummi ja partacollie Tireless Kisser’s Almost Too Fast

Piirinmestaruusjoukkuekultaa 2019 (Kaisa Majanen & Never Never Land L’Contact Point, Jenni Mansikkala & Siipiveikon Piiput Kuumina, Katri Mure & Overdo Wave, Jenni Mansikkala & Siipiveikon Repohännän Unelma, Ruusa Eloniemi & Trystyn’s Treasury at Rwyn)

Piirinmestaruusjoukkuepronssia 2019 (Raija Frantsi & Tuulenpuuskan Peter Naskursson, Hannele Vänskä & Attic Angel’s Mahogany Sheldon, Raija Frantsi & Pikkupaimenen Heaven Can Wait, Nina Kuni & Kolmenässän Just In Time, Miinu Mäkelä & Futuremaker’s Herminium)

Piirinmestaruusjoukkuekultaa 2018 (Maria Taivassalo ja Becky Od Zamku Rohozce, Minna Juustovaara ja Sempre Libera Born in a Hurry, Milli Lehtinen ja Wirneen Ilmalento, Sari Laine ja Demssin Knight Rider, Kaisa Majanen ja Never Never Land L’ Contact Point)

Piirinmestaruusjoukkuekultaa 2017 (Riikka Janka ja Namusillan Nelli Nuudelipää, Milli Lehtinen ja Wirneen Ilmalento, Kaisa Majanen ja Dream Begins Ragetti,  Sari Kärnä ja Skogsvallarens Quick, Päivi Nummi ja  Tireless Kisser’s Almost Too Fast)

Piirinmestaruuskultaa 2017  Sari Kärnä ja Skogsvallarens Quick
Piirinmestaruushopeaa 2017
  Jenni Satola ja Nordville Bounceberry
Piirinmestaruuspronssia 2017 Kaisa Majanen ja Never Never Land I´contact Point

SM-joukkuepronssia 2017 Raija Frantsi & Pikkupaimenen Madrid (ALO), Riikka Janka & Namusillan Nelli Nuudelipää (ALO), Carita Paakkanen & Tammikallion Täpäkkä (AVO), Sari Kärnä & Skogsvallarens Quick (MES), Piritta Simonen & Wirneen Jokumuumuka (MES)

Piirinmestaruusjoukkuekultaa 2016 (Laura Myllys ja Asashi Hill’s Adrenalin Rush, Raija Frantsi ja Tuulenpuuskan Rasmus Hvekkursson, Elisa Kihlman ja Hedera’s Red Alert, Katriina Nurmikolu ja Wild Tail’s Esteban, Piritta Simonen ja Wirneen Jokumuumuka)

Piirinmestaruushopeaa 2016 Piritta Simonen ja auspai Wirneen Jokumuumuka ”Jedi”
Piirinmestaruuspronssia 2016 Päivi Nummi ja parcol Kinsfolk Dear Darcy ”Toivo”

Piirinmestaruuskultaa 2015 Päivi Nummi & partacollie Kinsfolk Dear Darcy ”Toivo”

Piirinmestaruus joukkuekultaa 2015 TamSK 2-joukkue (Marketta Kulo & Puuparran Mimmi ”Molla” MES, Heidi Salminen & Frosty Field’s Final Model ”Aron” AVO, Marja Isohaka & Svarzekoks My Lord ”Pörri” ALO)

SM-joukkuehopeaa 2014 (Päivi Nummi & partacolliet Lawnlake Grazy Drummer ”Konsta”, Tireless Kisser’s Almost Too Fast ”Taimi” ja Kinsfolk Dear Darcy ”Toivo”, Katriina Nurmikolu & espanjanvesikoira Wild Tail’s Esteban ”Zorro”  ja Marketta Kulo & schapendoes Puuparran Mimmi ”Molla”)
SM-4 2014 Piritta Simonen & hovawart Yesteryear’s Eden Warm Wind ”Wilma”
SM-9 2014 Katriina Nurmikolu & espanjanvesikoira Wild Tail’s Esteban ”Zorro”
SM-11 2014 Päivi Nummi & partacollie Kinsfolk Der Darcy ”Toivo”