"

Flyball

Flyball eli koirien palloviesti on Yhdysvalloissa 1970-luvun alussa kehitetty koirien näytös- ja kilpailulaji. Laji sopii kaikille koiraroduille. Flyball-koirien tulee olla tennispalloista syttyviä ja muiden koirien häiriötä sietäviä. Flyball on koiraharrastuslaji, jossa koirakot harrastavat yhdessä joukkueena. Lajin perusasiat eli pallokoneen käytön ja hyppyjen suorittamisen koira oppii verrattain helposti, mutta tekniikan hiominen, vaihtojen sujuvuus sekä suoritus joukkueena tekevät lajista mielenkiintoisen.

Flyballissa suoritusrata on määrämuotoinen, mutta esteiden korkeuksissa ja pallokoneiden ominaisuuksissa voi olla eroja. Koira lähtee ohjaajansa luota lähtölinjalta, juoksee yhteensä 30,5 metrin matkan hyppyjen kautta ja käy hakemassa pallon. Koira hyppää neljän esteen yli, minkä jälkeen se painaa tassullaan flyball-laatikkoa. Tassun painallus laukaisee tennispallon laatikosta. Koira ottaa pallosta kopin ja palaa hyppyjen kautta ohjaajansa luokse. Kun koira on ylittänyt viimeisen esteen takana olevan vaihtolinjan, saa joukkueen seuraava koira luvan lähteä. Joukkueen suoritus päättyy, kun kaikki neljä koiraa ovat suorittaneet radan puhtaasti. Jokaisessa joukkueessa on myös laatikon lataaja, jonka tehtävänä on ladata laatikko tennispallolla seuraavaa koiraa varten.

Flyball-kilpailuissa on rinnakkain kaksi rataa. Kilpailu käydään ns. knock out – kilpailuna, jossa kaksi joukkuetta kilpailee samanaikaisesti ja niistä määritetään sitten voittaja jatkoon. Joukkue koostuu neljästä koiran ja ihmisen muodostamasta kilpailuparista sekä pallokoneen lataajasta. Samassa joukkueessa voi olla sekä mini- että maksikokoisia koiria. Hyppyjen korkeus määräytyy joukkueen matalimman koiran mukaan, mutta pääsääntöisesti se on Suomessa noin 20–30 cm.

On olemassa virallinen flyball-ranking, jonne on rankattu maailman nopeimmat joukkuesuoritukset. Nopein suoritus tällä hetkellä ovat neljän koiran joukkueesta 14,2 sekuntia, ja esimerkiksi tuloksella 16,4 ollaan vasta sijalla 100. Tamskilaisten koirien tuloksia on kisoissa kellotettu 22–25 sekuntiin (4 koiralta), mikä sekin tekee vain reilut 5 sekuntia koiraa kohti suoritusaikaa.

Suomessa laji ei ole saanut vielä virallista statusta, ja suurimmat viralliset flyball-maat ovat tällä hetkellä USA, Kanada, Australia sekä Englanti. Suomessa pääosa aktiivisista harrastajista harjoittelee lähinnä Etelä-Suomessa, ja harrastajia on arviolta kaksisataa. Suomessa järjestetään muutamia kilpailuja ja alkeiskursseja vuosittain lajissa.

TamSKissa lajia on harrastettu toistakymmentä vuotta.

Flyball-yhteyshenkilö:
Johanna Nyberg, johanna.nyberg @ tamsk.com

Flyballin harrastusmaksut:
Tilille IBAN FI73 1783 3000 0081 31