Menestystä rally-tokon SM-kisoissa

Rally-tokon Suomen mestaruuksista kisattiin 16.-17.10. Hyvinkäällä Hyvinkään koiraurheilijoiden järjestämissä kisoissa. Lauantaina kilpailtiin mestariluokan karsinta ja avoin luokka, sunnuntaina alokasluokka ja voittajaluokka. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun rallyn SM-kisat olivat kaksipäiväiset.

Mestariluokan karsintaradalle osallistui 60 tulosten perusteella esikarsinnan läpäissyttä koirakkoa, joista peräti 8 oli Tamskin ryhmissä treenaavia tai kouluttajia. Lisäksi Tamsk lähetti joukkuekisaan täyden viiden koirakon joukkueen. Myös joukkueet esikarsittiin tulosten perusteella. Ilmoittautuneita oli sekä yksilöihin että joukkueisiin paljon enemmän kuin kisapaikkoja, joten jo SM-kisapaikan saaminen on tässä lajissa todella hieno saavutus. MES-luokan esikarsintaraja oli yhteispisteinä 387 p. Tämä vastaa 96,75 p. tuloskeskiarvoa.

Vasemmalta: Hannele Vänskä ja Pepi (MES), Mervi Leppäkorpi ja Remi (AVO), Raija Frantsi ja Fox (AVO), Turre (MES) ja Dedi (MES), Minna Juustovaara-Haapala ja Touho (MES), Kaisa Majanen ja Tip (MES), Jenni Mansikkala ja Karma (MES), Sari Kärnä ja Stikkan (MES), Tuula Pessa ja Musti (MES) sekä Anu Rantanen ja Syy (AVO).

MES-luokan karsinta

MES-luokan karsintaradan tuomarina toimi Iiris Harju. Rata oli haastava, kuten SM-kisoissa pitääkin olla, ja arvostelu tiukka. Peräti kaksi tamskilaista teki täyden sadan pisteen radan! Karsintaradan 20 parasta koirakkoa pääsi jatkamaan sunnuntain finaaliradalle. Finaalipaikan nappasivat seuraavat kuusi koirakkoa:

 • Hannele Vänskä ja australianpaimenkoira Attic Angel’s Mahogany Sheldon ”Pepi” 100 p. sij. 3.
 • Elli Riihinen ja amerikanstaffordshirenterrieri Pure Power Little Miss Sunshine ”Netta” 100 p. sij. 4., TP
 • Kaisa Majanen ja bordercollie Never Never Land L’Contact Point ”Tip” 98 p. sij. 7.
 • Sari Kärnä ja bordercollie Eyes On The Trooper ”Stikkan” 98 p. sij. 8.
 • Minna Juustovaara-Haapala ja bichon frisé Sempre Libera Born In A Hurry ”Touho” 97 p. sij. 14.
 • Jenni Mansikkala ja novascotiannoutaja Siipiveikon Repohännän Unelma ”Karma” 97 p. sij. 15.

Muut Tamskilla treenaavat karsintaradan koirakot olivat Tuula Pessa ja australiankelpie Grejaskogens Vega ”Musti” ja Raija Frantsi kahdella koirallaan islanninlammaskoira Tuulenpuuskan Petur Naskursson ”Turre” ja bordercollie Pikkupaimenen Heaven Can Wait ”Dedi”.
 
 

MES-karsintaradan palkitut

Joukkuekilpailu

Joukkuekilpailuun osallistui 36 joukkuetta. Tamsk lähetti kisaan seuraavan joukkueen:

 • Kaisa Majanen ja bordercollie Never Never Land L’Contact Point ”Tip” MES
 • Sari Kärnä ja bordercollie Eyes On The Trooper ”Stikkan” MES
 • Raija Frantsi ja bordercollie Something Like Exponential ”Fox” AVO
 • Anu Rantanen ja bordercollie Tending Epic ”Syy” AVO
 • Mervi Leppäkorpi ja shetlanninlammaskoira Celebren Vaux Ragons ”Remi” AVO

AVO-koirakoista Raija ja Fox sijoittuivat hienosti luokkansa toiseksi tuloksella 99 p!

Tamskin joukkueen yhteispisteet olivat 289 p, joilla sijoituttiin tänä vuonna hienosti 7. sijalle. Mitalit jaettiin korkeilla pisteillä 299, 298 ja 297.

Raija ja Fox avoimen luokan toinen sija

MES-finaali

MES-finalisteilla oli pitkä päivä odotella finaalin alkamista, sillä paikalla piti olla jo aamulla finaalin rataantutustumisen ollessa vasta klo 16. Joissain koirissa kaksi pitkää päivää näkyikin väsymyksenä ja ohjaajissa toki myös.

Karma, Tip ja Touho valmiina finaaliin

Finaaliradan tuomaroivat Hannele Pirttimaa ja Tiia Hämäläinen. Finaalissa molemmat tuomarit antavat oman arvostelunsa ja näistä lasketaan keskiarvo, mikä on koirakon finaaliradan tulos. Karsintaradan tapaan finaaliratakin oli tänä vuonna vauhdikas ja nopeatempoinen, mutta ei kovin tekninen. Finaalirata suoritettiin sijoitusten mukaan käänteisessä järjestyksessä, joten jännitettävää riitti loppuun asti!

Ja jännitettävää tamskilaisilla olikin Jennin ja Karman tehdessä heti finaalin alkupuolella todella kauniilla ja tasapainoisella suorituksella kovan tuloksen 97,5 p. Erot karsintaradan jälkeen olivat pieniä ja niin vain Jenni ja Karma nappasivat ensimmäisissä SM-kisoissaan tasaisella suorittamisella 97 p. + 97,5 p. yksilökisan SM-pronssia!

SM-mitalistit

Muiden tamskilaisten sijoitukset lopputuloksissa olivat seuraavat:

 • Kaisa ja Tip SM-12
 • Elli ja Netta SM-14
 • Hannele ja Pepi SM-16
 • Sari ja Stikkan SM-17
 • Minna ja Touho SM-20

Kiitokset kaikille paikalla olleille ja Tamskia hienosti edustaneille! Kiitokset myös some-vastaava Ruusalle, joka hoiti kuvaamisen ja tiedottamisen kisojen aikana instassa ja facebookissa sekä osallistujien kesken!

Ensi vuonna rally-tokon Suomen mestaruuksista kisataan Ylöjärvellä 20.-21.8.22. Toivottavasti sinne saadaan vähintään yhtä runsas edustus tamskilaisia!